Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Kızılkeçili'de ‘HES'e hayır etkinliği

Kızılkeçili

Edremit bağlı Kızılkeçili Mahallesi'nde, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi ve Gençlik Muhalefeti tarafından Kazdağları'ndan Ege Denizi'ne uzana...

Edremit bağlı Kızılkeçili Mahallesi'nde, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi ve Gençlik Muhalefeti tarafından Kazdağları'ndan Ege Denizi'ne uzanan çay ve derelerde Hidroelektrik Santrali (HES) ve barajlar yapılacağı iddiaları üzerine ‘HES ve Baraja Hayır' etkinliği düzenlendi.
Kazdağlarıda dayatılan vahşi madencilik saldırıları yetmiyormuş gibi şimdi de tüm akarsularımıza yönelik HES ve BARAJ planlamaları ile suların ellerinden alınmak istendiğini belirten GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, 1/100 bin ölçekli bölge planında 6 baraj ile onlarca HES projesi öngörüldüğünü ileri sürdü.
Öznal, Kazdağlarının binlerce akan pınarları ile beslenip bağrındaki Hasanboğuldu, Sütüven Şelalesi ve Çağlayan gibi özellikli su oluşumları ile denize özgürce akan Kızılkeçili Çayının geçtiği her yerde tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğunu kaydetti.
1/100 bin ölçekli bölge planında HES öngörülen, DSİ tarafından ise baraj inşa edileceği söylenen deremizi elimizden almak istiyorlar diye konuşan Öznal, Sadece biz insanlar için değil, ağaçlar, çiçekler, kuşlar, sincaplar, börtü böcek, yani suya erişim hakkı olan tüm canlılar için deremiz özgür akacak. Sahillerimizi ikinci konut çöplüğüne çeviren yanlış uygulamalara, şimdi de bu yazlık nüfusa su lazım diyerek tüm derelerimizde baraj yapıp, içme suyu temin etmek adı altında daha büyük bir yanlış eklenmek isteniyor. Bu yanlışın bedelini ne Kızılkeçili ne Mehmetalan ne de diğer mahallelerimiz ödemek zorunda değildir” dedi.
Öznal, konuşmasını şöyle sürdürdü: Kızılkeçili Barajı ve planlanan tüm bu barajlar yapılırsa yaratacağı mikro-klima ortamı ile 1000'e yakın bitki çeşidine (78'i endemik) sahip Kazdağı Milli Parkı da dahil olmak üzere tüm yaşam ortamımızda çevre dengesi bozulacaktır. Özellikle astım ve kalp hastaları için doğal tedavi ortamı sağlayan, temiz ve kuru havamız, aşırı nemlilik ile bu özelliğini yitirecektir. Mıhlı Çayı, Şahin Deresi, Manastır Çayı, Kızılkeçili Çayı, Zeytinli Çayı, Eybek Çayı ve tüm akarsularımızın özgür akması için mücadele etmeliyiz. Tüm akarsularımız tehlike altında ve tümünü korumalıyız.”
Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli